A diabéteszes lábproblémák megelőzőse 2. rész

Sorozatunk előző részében foglalkoztunk a zokni-harisnya és lábbeli – köztük a receptre kapható gyógy-lábbeli és lábágy – helyes megválasztásával, a viselt lábbeli rendszeres ellenőrzésével, mely egyik alapját képezi a lábsérülések megelőzésének.

Jelenleg arra koncentrálunk, hogy az eddig leírtakon túlmenően a veszélyeztetett lábú cukorbeteg mit tehet még lábának megóvása, megőrzése érdekében.

  1. Alapvető a mindennapos lábvizsgálat. Ennek egyik előképe, egy kétezer éves római szobor, mely a párizsi Louvre múzeumban látható (1. ábra). Igaz, ezen egy fiatal fiú vizsgálja a talpát, valószínűleg egy tüskét szándékozik eltávolítani belőle. Nos, a veszélyeztetett lábú cukorbetegeknek is naponta, minden reggel és este szükséges megvizsgálni kellő megvilágításban, esetleg a talp alá tartott, ill. helyezett tükörrel, gyengén látók mások segítségével. Sérülés, bőrkeményedés, körömbenövés, bőrpír, lilás elszíneződés, gombásodás, hólyag, zsibbadás, duzzanat keresendő. (2. ábra).
  2. Soha ne járjon mezítláb, se tóparton, se tengerparton. Mindig viseljen a lábait a sérülésektől védő papucsot.
  3. Soha ne használjon szalicilos tyúkszemtapaszt. Bőrkeményedéseit vagy horzsakővel, vagy ma már az ennél sokkal alkalmasabb, gyémántfejes Scholl Velvet Smooth elektromos bőrkeményedés eltávolítóval távolítsa el. Soha ne használjon zsilettpengét, ollót, szikét, mert ezekkel csak komoly sérüléseket okozhat magának.
  4. Minden este lábait gondosan mossa meg hőmérővel beállított 36-37 °C hőmérsékletű vízben. Nagyon fontos, hogy csökkent érzékenységű, neuropátiás lábat ennél melegebb vízbe soha ne helyezzen, mert nagyon gyorsan kialakulnak a túl meleg víz okozta hólyagok, melyek kipattanva gyorsan elfertőződhetnek. Tilos a lábáztatás. Fontos az újjak közének a megszárítása puha frottír törülközővel vagy hideg levegőt fújó hajszárítóval. (3. ábra).
  5. Lábait, mind a talpakat, mind a lábfejet naponta gondosan kenje be hidratáló, bőr-regeneráló krémmel, mely minimum 5, maximum 10% ureát (karbamidot) tartalmazzon. E krémeket bőrgyógyász receptre is felírhatja, de – ugyan magasabb áron, – kiváló kész, a célnak megfelelő bőrápoló termékek is kaphatók a gyógyszertárakban.
  6. Minden lehetségest tegyen meg a láb- és körömgomba ellen. Használja az igen hatékony gomba elleni kenőcsöket, ill. körömlakkokat. Gombás fertőzés esetén a lábujjak közét is kenje be krémmel, de helyezzen az ujjak közé vékony vattaréteget, hogy az felszívja a nedvességet. Fontos tudni, hogy a lábgombásodás nem csupán kínzó viszketést okoz, hanem a fertőzött bőrön keresztül könnyen bejutnak a kórokozók és mély fertőzést okozhatnak.
  7. A körmöket rendszeresen egyenesre kell vágni, ne túl rövidre. Tilos a körömsarkok kivágása. Kerülje az éles eszközök használatát. Használjon reszelőt a hegyes sarkok eltávolítására. Ha lábujjait nem éri el, ill. rosszul lát, kérje mások segítségét. Ma már megbízhatóan működő, diabéteszes lábak ápolására kiképzett gyógypedikűrösök is rendelkezésre állnak – egyelőre főként a nagyobb városokban. (4. ábra).
  8. Bőrsérülés, főként elfertőződött sérülés esetén sürgősen keresse meg sebészét, podiáterét, akik szakszerű ellátásban tudják részesíteni. Amennyiben a sérülés gyógyulásának a feltétele a talp megfelelő részének tehermentesítése, éljen a felajánlott megfelelő eszköz (lábágy, „csizma”) használatával, mert teljes tehermentesítés nélkül a súlyos sérülések nem gyógyulnak, főként rossz keringésű és neuropátiás lábon.

Mindezen szempontok szem előtt- és betartásával még neuropátiás láb esetén is jóval 50% feletti az esélye arra, hogy se lábujjai egy részét, főként pedig lábait ne kelljen amputálni és azokat rendeltetésszerűen használhassa élete végéig.

 

Szerző: Dr. Fövényi József

Szeretnél javítani állapotodon, de nem tudod hogyan kezdd el? Esetleg orvosi segítségre van szükséged?
Segítünk! Nézd meg csomagajánlatainkat, ahol 5 napos mintaétrendet, gyógytornát, orvosi konzultációt találsz!