A diabéteszes lábproblémák megelőzőse 1. rész

 

A diabéteszes láb esetében egy olyan problémáról van szó, mely az esetek legalább 50%-ában megelőzhető (lenne). Ezúttal a beteg oldaláról közelítjük meg a kérdést.

Még egy megjegyzést a kérdés taglalása előtt. Sokszor még az egészségügyben járatos szakemberek is összekeverik a diabéteszes láb (többnyire talpi lokalizációjú) fekélyt a lábszárfekéllyel. Utóbbi azonban nem függ össze a cukorbetegséggel, nem neuropátiás és nem artériás, hanem vénás eredetű és legtöbbször mélyvénás trombózis következménye.

Ezek után részletezzük, mit tehet a beteg a diabéteszes láb kifejlődése ellen?

  1. Mindenekelőtt, mint minden diabéteszes késői szövődmény megelőzésének az alapja, a jó anyagcsere vezetésre történő törekvés. Ez azt jelenti, hogy olyan kezelési módot alkalmazni – feltéve, ha a gondozó orvos ezt felajánlja – ami a vércukor ingadozásokat minimalizálja és a HbA1c szintet 7% alatt tartja. Ennek a részleteibe most nem mehetünk be, de az alig felsorolható számú vércukorcsökkentő tabletta, nem inzulin jellegű injekciós készítmények és az inzulinkezelés különféle módjai közül a kinek-kinek megfelelő alkalmazása és rendszeres vércukor önellenőrzés birtokában ez az esetek több mint 60%-ában lehetséges.
  2. A lábak maximális védelme a megfelelő lábbelik választásával, viselésével.
    1. Mindig a megfelelő, kényelmes, megfelelő talpbetéttel ellátott, láb alakú cipő és puha pamut zokni viselése. Bármennyire is kedvelt, cukorbeteg nők soha ne viseljenek magas-, főként pedig tűsarkú cipőt, mely idővel a nem diabéteszes egyének lábait is deformálja (bütyök-képződés).
    2. Új cipő vásárlása esetén mindig délután, amikor a láb az egész napos fennléttől kissé duzzadt, kerüljön sor. Az új cipőt, bármilyen kényelmesnek is tűnjön, kezdetben csak napi fél-egy órán át viseljék és ennek időtartamát fokozatosan növeljék. Ily módon a cipő fokozatosan idomul a lábhoz és nem okozza a bőr sérülését. Az 1. ábrán látható, hogy milyen alakú cipő vásárlását kerüljék.
    3. Neuropátia fennállása esetén (ha a vibrációs index 5 vagy az alatti), C51 védő-kezelő cipő és egyénre készülő lábágy viselése. A cipőből évente 1 pár utalványozható (receptre írható), melyre a javaslatot a diabetológus adhatja és legtöbbször ortopéd szakorvos írhatja fel. A lábágyból – mely néhány hónap alatt deformálódhat – évente 2 pár utalványozható. Utóbbira a betegek többsége nem tart igényt, így viszont jelentősen csökkenhet a cipő és lábágy nyújtotta védelem. (2. ábra)
    4. A cipők állapotának, a betétnek (gyűrődések!) és a cipő teljes belsejének naponkénti ellenőrzése. A 1. ábrán látható idegen testeket, melyek a diabéteszes láb (észrevétlen) sérüléseit okozhatják, Andrew Boulton angol professzor szedte ki a betegek cipőiből.

1.ábra. Ilyet soha!

2.ábra. Ideális gördülő talpú védő-gyógycipő és lábágy

3.ábra. Mi rejtőzhet a cipőben?

 

A lábak maximális gonddal történő, megfelelő ápolásáról következő blog posztunkban számolunk be.

Szerző: Dr. Fövényi József

Szeretnél javítani állapotodon, de nem tudod hogyan kezdd el? Esetleg orvosi segítségre van szükséged?
Segítünk! Nézd meg csomagajánlatainkat, ahol 5 napos mintaétrendet, gyógytornát, orvosi konzultációt találsz!