Sportolók Staphylococcus (“húsevő baktérium”) fertőzése

Staphyloccus-fertőzésekről (“húsevő baktérium”) egyre nagyobb számban jelennek meg értesülések. A jelek szerint mind erősebb és a hagyományos kezelésnek mindinkább ellenálló Staphylococcus-törzsek fejlődnek ki. Valaha ezek a baktériumok elsősorban kórházakban és más egészségügyi intézményekben okoztak fertőzést, ma már azonban megtalálhatók a sportolók öltözőiben, az edzőtermekben és egyéb sportlétesítményekben is. Bár egyre szélesebb körben jelennek meg tájékoztató információk a bőrfertőzések okozta veszélyekről, a Staphylococcus okozta betegségek tovább terjednek. A Staphylococcus-baktériumok általában megtalálhatók a légutakban és az egészséges emberek bőrén is, de igen veszélyesek lehetnek, sőt halált is okozhatnak, ha a bőr sérülésein, sebeken keresztül bejutnak a szervezet belsejébe. Ha már egyszer bekerültek, akkor belső szervi betegségeket, ízületi gyulladást és tüdőgyulladást is okozhatnak. Az MRSA bőrkontaktus révén kerülhet át egyik emberről a másikra. Az általa okozott tünetek általában mérsékeltek, ha azonban a beteg nem kapja meg a megfelelő kezelést, akár végzetesek is lehetnek.

De mi is ez a Staphylococcus?

staphylococcus aureusbaktériumtörzs egyedei, mint pl. az MRSA, jobban kedvelik az emberi vért, mint más emlősök vérét, mivel jobban kötődnek az emberi hemoglobinhoz. A hemoglobin egy oxigénszállító fehérje, mely vasat tartalmaz. Szerkezete hasonlít a klorofilléhoz, csak annak a közepén magnézium van.

Kutatók szerint a hemoglobin genetikai változásának eredménye, hogy egyesek fogékonyabbak a staphylococcus okozta fertőzésekre.

staphylococcus baktériumaz emberek kb. 30%-ának az orrában él. A baktériumnak nagy szüksége van a hemoglobinra, hogy képes legyen növekedni és fertőzést okozni.

A nagy kérdés az, hogy miért van az, hogy bizonyos emberek folyamatosan megfertőződnek a staphylococcus baktériummal, míg mások nem?

Ehhez valószínűleg a hemoglobin eltérő genetikai szerkezete is hozzájárulhat. A staphylococcus baktérium világszerte jelen van, a legtöbb fertőzésért a bőrön, a szívben ő a felelős.

staphylococcus aureus antibiotikum rezisztens törzse az ún. MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, azaz Methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) kórházi előfordulása egyre gyakoribb.

Mivel teljesen antibiotikum rezisztens organizmus nem létezik, ezért kutatók folyamatosan fejlesztik az újabbnál újabb antibiotikumokat. Olyan antibiotikumokat próbálnak kifejleszteni, melyek meggátolják a baktériumok fém felvételét (kiéheztetik őket), így azok nem képesek növekedni és szaporodni.

staphylococcus aureus ahhoz, hogy el tudja”lopni” a vasat a vörösvértestből, felnyitja azt, megköti a hemoglobint, „kitépi” azt a molekulát, ami a vasat tartalmazza („hem”), átpréseli a sejtfalon és lebontja, hogy kinyerje belőle a vas atomot.

Egy isdB nevű fehérje segíti a baktériumot abban, hogy a hemoglobin molekulát magához köthesse. Más baktériumokkal összehasonlítva a kutatók azt találták, hogy a staphylococcus baktérium emberekben sokkal fertőzőbb, mint más emlősökben.

Némely törzsei szepszist is okozhatnak és szuper antigéneket (kis méretű, fehérje jellegű toxinok, amik nehezen bomlanak le és hő stabilak, tehát hőre nem károsodnak, csak a vese képes őket kiválasztani a szervezetből) is tartalmaznak. Ezek a szubtípusok órák vagy pár nap alatt végezhetnek az emberrel! Régebben úgy hittük, az igazán veszélyes staphylococcusok a kórházakban és azon belül is a sebészeteken kaphatók elleginkább. Mára azonban kiderült, hogy van olyan MRSA típusú staphylococcus, CA-MRSA (community associated – közösségben szerzett), ami a kórházon kívül is vidáman fertőz, intézményekben, otthonokban, sportolói közösségekben.

(forrás: dr. Tihanyi)

Szeretnél javítani állapotodon, de nem tudod hogyan kezdd el? Esetleg orvosi segítségre van szükséged?
Segítünk! Nézd meg csomagajánlatainkat, ahol 5 napos mintaétrendet, gyógytornát, orvosi konzultációt találsz!