Táplálkozás és sebgyógyulás

 

Az egészségesek számára, a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szervezet számár azokat a tápanyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek a megfelelőműködéshez. Betegségek, illetve sebek fennállása esetén, módosított étrend, azaz speciális diéta képes biztosítani a szervezet számára a megváltozott igényeket. Cél a megfelelő tápláltsági állapot elérése, a gyulladásos folyamatok mérséklése és a sebgyógyulás támogatása.
.

.

A sebek gyógyulásához, regenerációhoz, esetleg a váladékozó sebeknél az elvesztett tápanyagok pótlására az átlagosnál jóval több fehérjére, ásványianyagra (pl. vasra, szelénre, cinkre, mangánra), vitaminokra (pl. C-, B-, A-,D-, E-, K), és megfelelő folyadékfogyasztásra van szükség. A fehérjében gazdag élelmiszerek: a húsok (csirke, pulyka, sertés, marha, hal, nyúl), a sovány felvágottak, tej és tejtermékek, tojás vagy tojásból készült tofu, és a szójából készült tofu. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag élelmiszerek: a zöldségfélék és a gyümölcsök. További hasznos tápanyagokat tartalmaznak a gabonák (pl. búza, zab, kukorica), a burgonya, az édesburgonya, a gombák, a diófélék, az olajos magvak (pl. gesztenye, dió, mák), a növényi eredetű olajok, és a halolaj. Ha valaki nem képes elegendő tápanyagot hagyományos étrenddel bevinni a sebgyógyulás érdekében, akkor a kezelőorvos elrendelheti a táplálásterápiát. Ez esetben kifejezetten krónikus sebek diétás ellátására kifejlesztett speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer (speciális élelmiszer) fogyasztását fogja javasolni, amit gyógyszertárban lehet megvásárolni. Ez a palackból iható, ízesített, tejes turmixhoz hasonló termék, komplexen és koncentráltan tartalmazza a sebgyógyuláshoz szükséges tápanyagokat. FONTOS: A megfelelő eredmény elérése érdekében, az orvos által elrendelt mennyiségben és időtávban szükséges fogyasztani a speciális élelmiszert, mindaddig, amíg a seb be nem gyógyul.
szerző: Nutricia